Halter Nasıl Bir Spor Dalıdır?

Halter sporu nasıl yapılır?

Halter, iki tarafında eşit ağırlıkları bulunan bir barı kaldırıp, dirsekler bükülmeyecek şekilde baş üstünde tutarak yapılan bir spor dalıdır. Halterde koparma ve silkme olmak üzere iki farklı dalda müsabakalar yapılır. Silkmede halter sporcusu barı kaldırarak önce göğsünde tutar. Göğsünde bir süre beklettikten sonra, barı göğsünden koparıp başının üstüne, dirsekler dik olacak şekilde kaldırır. Koparmada ise sporcu barı doğrudan başının üstüne, yine dirsekleri dik olacak şekilde kaldırır. Her iki alanda da sporcu, hakemin işareti gelene kadar barı yukarıda tutmak zorundadır.

Halter müsabakalarında, hem koparmada hem de silkmede her sporcunun 3 deneme hakkı vardır. Maçlar genelde koparmayla başlar. Müsabakadan önce sporcu, mücadeleye kaç kilo ile başlayacağını hakemlere belirtmelidir. Her sporcunun barı kaldırmak için 1 dakikası vardır. Bir sporcunun müsabakaya başlamış sayılması için, barın dizleri geçmiş olması gerekir.

Halter müsabakalarını 3 hakem yönetir. Sporcu halteri kaldırırken bu 3 hakem de sporcuyu izlerler ve sporcu ağırlığını kaldırıp bıraktıktan sonra aralarında konuşarak performansın sayılıp sayılmayacağına karar verirler. Sporcuların tamamı performanslarını tamamladıktan sonra, en yüksek kiloyu kaldırmış olan sporcu müsabakayı kazanır.

Halterde erkeklerde ve kadınlarda ayrı ayrı olmak üzere sıkletler vardır. Erkeklerde 56, 62, 69, 77, 85, 94, 105 ve 105+ kilogram olmak üzere 8 farklı sıklet vardır. Kadınlarda ise 48, 53, 58, 63, 69, 75, 90, 90+ kilogram olmak üzere 8 farklı sıklet bulunur.

Halterde hem erkekler hem de kadınlar müsabaka sırasında tek parça yakasız halterci trikosu giymelidir. Bu trikonun üstüne kalın bir halterci kemeri takarlar. Bu kemer aynı zamanda bir sabitleyici görevi görür. Ayrıca haltercilere özel olarak tasarlanmış olan kalın tabanlı ve yüksek ayakkabılar giyerler. Bu ayakkabıların tabanına platform üzerinde kaymaması için reçine sürülür.

Halterin Tarihi

1880 yılından bu yana halter sporu yapılmaktadır. İlk federasyon 1891 yılında Almanya’da kurulmuştur. 1891 yılında halter dünya şampiyonaları başlamış ve 1896 yılında da halter olimpiyat oyunlarına dahil edilmiştir. Halter yıllar boyu erkeklerin yaptığı bir spor olarak kabul edilse de, ilk kez 1987 yılında kadınlar halter dünya şampiyonası düzenlemeye başlanmıştır. 2000 yılında da Sydney olimpiyatlarında, kadınlar halter yarışması olimpiyat oyunlarına dahil edilmiştir.

Halter sporunda kırılmış olan rekorlar

Türkiye’de en çok tanınan halterciler ”Cep Herkülü” olarak tanınan Naim Süleymanoğlu ve Halil Mutlu’dur. 1988 Seul Yaz olimpiyatlarında Naim Süleymanoğlu silkmede 190, koparmada 152,5 kg kaldırmış, toplamda 342.5 kilogram kaldırarak bu alanda olimpiyat ve dünya rekoru kırmıştır. O yaz Naim Süleymanoğlu 60 kilogram kategorisinde yarışıyordu. Fakat bugün artık böyle bir kategori olmadığı için bu rekor geçersiz sayılmaktadır.

Halterde şu anki dünya rekoru, koparmada 217 kilogram ve toplamda 473 kilogram ile Gürcü sporcu Lasha Talakhadze’de, silkmede ise 263 kilogram ile İranlı Hossein Rezazadeh’tedir.

Yanıtla