Kendi Kendine Konuşmak Aslında İyi Bir Şey Olabilir

Kendi kendine konuşmak o kadar yaygın ki. Araştırmacılar kendi kendine konuşmanın odaklanma ve daha özgüvenli hale gelmeye ve hafıza ve hatırlamayı geliştirmeye yardımcı olduğunu gösteriyor. Psikologlar bir şeyleri yüksek sesle söylemenin hafızayı harekete geçirdiğine inanıyor. Ancak bunun gerçekleşebilmesi için bazı koşulların da oluşması şarttır.

Kendi Kendine Konuşma Üzerine Yapılan Çalışmalar

Kişinin kendi kendine konuşmasının hafızası için yararlı olabileceği hipotezini öne süren araştırmacıların bunun için 20 gönüllüyü bir somun ekmek veya bir muz parçası bulmak üzerine bakkala gönderdikleri bir çalışmaya değinmek yerinde olacaktır.

Süpermarkete 20 gönüllü ile yapılan ilk ziyarette onlardan sessiz bir şekilde dolaşmaları ve ikinci ziyarette ise gönüllülere eşyaları ararken adlarını yüksek sesle tekrar etmeleri istenir. Gönüllülerin markette “muz, muz, muz” diyerek dolaştığında, muzları daha kolay buldukları görüldü. Böylece araştırmacılar nesnenin neye benzediğini biliyorsanız yüksek sesle söylemek hafızayı harekete geçirdiği fikrini ortaya atmışlardır. Ancak bir nesnenin neye benzediğini gerçekten bilmiyorsanız, kendi kendinize konuşmanın bir anlamı yoktur. Çünkü kelimeyi tekrarlamak size yardımcı olmaz.

Kendi Kendine Konuşma Türleri ve Etkileri

Yaygın olarak iki türü olduğu söylenebilir. Bunlar eğitimsel ve motivasyonel kendi kendine konuşmadır.

Konu kendi kendine konuşmaya gelince bazı şeyleri yüksek sesle söylemek, zor veya önemli kararların üstesinden gelmenize ve önceliklerinizi belirlemenize yardımcı olmak için iyi bir yöntem olabilir. Kendi kendine konuşma düşüncelerinizi netleştirmenize, neyin önemli olduğunu fark etmenize ve verdiğiniz kararlardan daha emin olmanıza yardımcı olur. Hedeflerinizi yüksek sesle söylediğinizde dikkatinizi daha odaklar, kontrolden çıkmış duygularınızı kontrol edebilir ve dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırabilirsiniz.

Motivasyonel kendi kendine konuşma ise aynada kendi kendine konuşmak gibidir. Motivasyonel konuşma çoğu zaman gerçekten işe yarıyor. İnsanların daha iyi hissetmelerine yardımcı olabilir. Kendilerini daha güvende hissedebilir ve zor zamanlardan geçen hastaların gerçeklerle yüzleşmesinde etkili olduğu düşünülüyor. Aynada kendisi ile üçüncü şahıs gibi konuşan insanların daha sakin, daha özgüvenli ve daha iyi performans gösteren kişiler olduğu da bilinmektedir.

Kendinizi bir dahaki sefere boş bir odada konuşurken yakalandığınızda utanmayın. Unutmayın bu sahip olunabilecek güzel bir beceridir.

Yanıtla