Kariyerde Yükselmek için Düşünmenin Önemi

Bir dönem ortaya atılan, herhangi bir konuda uzman olabilmek için o konu ile ilgili 10000 saat boyunca deneyim yani pratik etmek gerekir, önermesi yerini bir başka önermeye bıraktı. Çünkü ilk önermenin sahibi olan MalcolmGladwell’in yanıldığı sonradaki araştırmalarda ortaya çıktı. Geniş iş sektörü içerisinde her sektörün ihtiyaç duyduğu pratik süresi değişkenlik gösterdiği saptanınca farklı bir formül geliştirildi. Kendi sektörlerinin uzmanı olan birçok ünlü isimle yapılan çalışmada ortalama olarak günlük 1 saat ya da haftada 5 saat çalışma ve iş düzeninin dışına çıkarak kendilerine vakit ayırdıkları belirtiliyor.

iş

Beş saat kuralı olarak isimlendirilen ve başarılı olmak için mühim olduğu vurgulanan sistem üç temel basamaktan oluşuyor. İlk adım okuma yapmak. Kişinin okuma yaparak hem özgüvenini yükselttiği hem de kültürel birikimi, kelime ve bilgi dağarcığını geliştirdiği herkesçe biliniyor.

Okuma ve Pratik Yaparak Tecrübe Kazanma

İkinci adım düşünme süreci. Düşünme süreci mantıklı kararlar almak konusunda en büyük destekçidir. Okuma ile edinilen kazanımların içselleştirilmesi için gerekli olan düşünme süreci yalnızca okunanlar üzerinden değil kişinin bireysel olarak hata kabul ettiği adımların da çözümlenebilmesi için gereklidir.

iş hayatı

iş hayatı

Son adım ise “Bir musibet bin nasihatten iyidir” sözünü doğrulayan deneyimlemedir. Deneyimleme sürecinde içselleştirilen birikimlerin hayattaki karşılıklarının bulunması, edinilen bilgilerin doğruluğunun saptanması ya da gerçeklerin daha kolay bir şekilde öğrenilebilmesi için önemlidir.

Yanıtla