Orhan Gazi hayatı

Orhan Gazi hayatı hakkında bilinmesi gereken pek çok şey var. Bu konuda Orhan Gazi’nin hayatından detaylı bir şekilde bahsediyor olacağız.

1299 yılında Osman Gazi tarafından kurulan Osmanlı İmparatorluğu, 1324 yılında Orhan Gazi’nin tahta geçmesiyle devamlılığını sürdürdü. Osman Gazi’nin oğlu olan Orhan Gazi, 1362 yılına kadar yani toplamda 38 yıl boyunca tahtta kaldı ve ülkesine katkıda bulundu. Bu konuda Orhan Gazi’nin hem kişisel hem de siyasi hayatından kısaca bahsetmek istiyoruz.

orhan-gazi-hayati

Orhan Gazi’nin kişisel hayatı

Orhan Gazi, Osman Gazi’den sonra tahta geçen Osmanlı Devleti’nin ikinci padişahı olarak yer alıyor. Uzun boylu, sarışın ve mavi gözlü bir kişi olan Orhan Gazi, halk arasında çok sevilen bir kişiliğe sahipti. Kendisi zaman zaman halkın içerisine karışarak insanlarla dertleşir, onlarla sohbet ederdi. Net olarak bir bilgi yer almıyor olsa da kendisinin doğum yılı 1281, ölüm yılı ise 1362 olarak kabul edilir. Yani kendisi dönemine göre 81 yaşına kadar yaşam sürerek oldukça uzun bir hayata sahip oldu.

Asporça Hatun, Nilüfer Hatun, Theodora Hatun ve Eftandise Hatun olarak 4 eşi bulunan Orhan Gazi’nin Süleyman Paşa, I. Murad, Şehzade İbrahim, Şehzade Halil, Şehzade Sultan, Şehzade Kasım, Şehzade Eyüp, Fatma Hatun ve Hatice Hatun olmak üzere 9 çocuğu bulunuyor.

Orhan Gazi’nin siyasi hayatı

Orhan Bey, 1324 yılında tahta geçtiğinde o zamanlar 16.000 kilometrekareye sahip olan Osmanlı İmparatorluğu, bu dönem ile birlikte 95.000 kilometrekareye ulaşarak 6 kat artış yaşadı. Orhan Bey, ilk yıllarında Anadolu üzerinde fetihler yapmaya ağırlık göstererek bu bölgedeki pek çok beyliği almaya çalıştı. Zaman zaman Bizans topraklarına da akın eden Orhan Gazi, bu konuda kendini kanıtlamaya çalıştı.

1321 yılında Mudanya’yı ele geçirerek Marmara Denizi’nin kıyısına ulaşan Orhan Bey, 1323 yılında Gebze’de bir camii yaptırdı. 1326’da Bursa’yı kendi himayesi içerisine katmak isteyen Orhan Gazi, bu hedefine ulaşmak için çalışmalar yapmaya başladı. Yeni planlar üreten Orhan Bey’in yaptığı ilk çalışmalardan birisi Bursa’nın bir ilçesi olan ve o zamanki adı Adranos olan Orhaneli’yi ele geçirmek oldu.

Orhaneli’yi ele geçiren ordu, devamında Bursa’yı kuşatmak için yola koyuldu. Bursa’yı ele geçirmek isteyen Osmanlı İmparatorluğu, diplomatik görüşmeler sonucunda savaşa girmeden bölgeyi ele geçirmeyi başardı. Bu durum Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk siyasi başarılarından birisi olarak tarihe geçti. Henüz resmî olarak yer almasa da bazı tarihçiler Orhan Gazi ile birlikte Bursa’nın başkent olduğunu söyler.

Pek çok bölgeyi alarak devlet alanını genişleten Orhan Gazi döneminde yapılan yeniliklerden birisi ilk kez vezir, kadı ve subaşı ataması yapılması oldu. Divan örgütünün de kurulduğu bu dönemde vakıf sistemi ve adli teşkilat da geliştirildi. O dönemde henüz beylik olan Osmanlı, yapılan düzenlemeler ile birlikte devlet halini aldı ve ilk düzenli Osmanlı ordusu kuruldu.

Yanıtla