Endüksiyon Bobini Nedir, Kullanım Alanları Nelerdir?

Endüksiyon bobini, enerjiyi çekirdekte manyetik alan olarak depolayan bir sistemdir, bu nedenle elektrik akımı enerjisini manyetik alan enerjisine dönüştürür veya tam tersi işlemi yapar. Bobin telinden geçen akımın değişmesi, bu değişimi engelleyen yönde bir elektromotor kuvvetin oluşmasına yol açar. Benzer şekilde, çekirdeğe nüfuz eden değişken manyetik alan, voltajın indüklenmesine neden olur.

bobin teli

Endüksiyon Bobini Temel Parametreleri

Bobinin temel parametreleri, endüktansı ve rezonans frekansıdır. Endüktans, bobinin, akımın akışının neden olduğu bir manyetik alan biçiminde enerji depolama yeteneğidir. Endüktans, geçici voltajın zaman içindeki akım değişikliğine oranı olarak tanımlanır.

Endüksiyon bobini terminalindeki akım ve voltaj düşüşünü gösteren diyagramlar vardır. Bu diyagramlardaki düşüş, güç kaynağının etkinleştirildiği anda en büyüktür ve zamanla azalır. Düşme, akımın artışını engeller, dolayısıyla amper, güç kaynağının etkinleştirildiği anda en düşüktür ve zamanla artar. Genellikle voltajın bobin üzerindeki akımı yönlendirdiği söylenir.

Endüksiyon Bobininin Yapısı

Endüksiyon bobinin yapısı genellikle tüm çeşitlerinde aynıdır. Bir çekirdek ve etrafına sarılmış yalıtımlı tellerden oluşur. Çekirdek, bir hava çekirdeği veya manyetik malzemelerden yapılmış bir çekirdek olabilir. Çekirdeğin etrafına sarılmış tellerin yalıtılması önemlidir, bu nedenle bobin yapmak için yalıtılmış tel kullanılır veya yalıtılmamış bir tel kullanılarak ancak bir hava boşluğu ile sarılırlar. Yalıtımsız tel sırayla sarılırsa kısa devre meydana gelir ve bir miktar endüktans bulunsa da kesinlikle istenenden farklı olacaktır.

Uygulamada, endüksiyon bobininde sıklıkla hasar meydana gelir. İzin verilen maksimum sıcaklık veya voltajın aşılması nedeniyle yalıtımın bozulmasının bir sonucu olarak tel dönüşleri arasında bir kısa devre meydana gelir. Bu şekilde hasar görmüş bir bobinin yeniden sarılması veya yenisi ile değiştirilmesi gerekir. Şebeke trafoları da bu şekilde zarar görür. Bu tür hasarlı bir transformatörün daha fazla kullanılması, aşırı ısınmasına, şebekede kısa devreye ve hatta transformatörün veya onunla çalışan bir cihazın ateşlenmesine neden olabilir.

Elektronikte Endüksiyon Bobinlerinin Uygulamaları

Bobinler aşağıdaki uygulamalarda kullanılır:

  • Devredeki alternatif akımın akışını engeller,
  • Doğru akımı (voltajı) kısa devre yapma,
  • Akım akışındaki düşüş temelinde zamanı ölçme,
  • Bir salınım devresi kurmak,
  • Belirli frekanslar için filtreler oluşturma,
  • Amplifikatör aşamalarını birleştirme,
  • Voltajı azaltma veya artırma.

Bazı bobin uygulamaları kapasitörlerin uygulamalarına benzer. Bildiğimiz gibi, bir bobin rezonans frekansını geçtikten sonra bir kapasitör gibi davranır. Ancak bu, bu elemanların bir devrede birbirinin yerine kullanılabileceği anlamına gelmez.

Sektörün ihtiyaçlarına kaliteli çözümler sunan Botem’in bobin teli modellerini incelemek için https://www.botem.com.tr/bobin-teli-nedir siteyi ziyaret edebilirsiniz.

Yanıtla